Kako da mi učešće u grupi donese najbolje rezultate?


 Čitam i dvoumim se da li da se prijavim i krenem u sledeću grupu...? 
Pitanja je mnogo, strahovi su prisutni ali je želja za promenom velika i često mislim o tome..Zamišljam tok programa i sebe u njemu i uvek na kraju, odustajem jer imam nelagodu od nepoznatih ljudi, od deljenja moje lične priče u grupi, od ismevanja mojih slabosti. Naravno, i šta ako ne uspem....?

 S obzirom da smo i mi sami prošli iskustvo grupe u više polja delovanja ( na temu škole ishrane, takmičenje u skidanju kilograma, učenja stranog jezika, porodične psihoterapije), možemo podeliti iskustvo i sve naučeno sa vama. Takođe, vođenjem grupa podrške kroz metabolic fitness i stotine učesnika sa svojim iskustvima, možemo reći da grupni rad, pravilno vođen i sa kvalitetnim programom, JESTE mesto gde se prave pomaci na bolje.

Nekoliko ideja koje mogu pomoći i ohrabriti svakoga...

1. svi polaznici grupe imaju sličnu polaznu tačku i zajedničko interesovanje što ti automatski pomaže da imaš kvalitetne sagovornike i da stekneš nova poznanstva, nivo empatije je veći i brže se osećamo prihvaćeno i kao da se dugo poznajemo

2. ukoliko pristupiš iskreno i otvoreno, kanali primanja i davanja će se otvoriti i ti ćeš krenuti da osećaš grupu kao svoj tim, ekipu, podršku. Potrebno je biti redovno na aktivnostima i sastancima grupe da bi se stekao dobar osećaj pripadanja jednoj zajednici, što zapravo jeste grupa podrške.

3. Ne sudi da ti ne sude, niko nije hodao u tuđim cipelama ....

    ne poredi se sa drugima,tvoj pomak je merljiv u odnosu na tvoju polaznu tačku,koja nije ista kao kod      drugih polaznika

    prihvati i poštuj različitost, sagledavaj tudja iskustva i stavove i uči iz istih

    ljubav i dobro ima različite forme izražavanja, prihvati ih sve, proširi svoje kapacitete 

4. kreni na grupu sa još jednom, dve osobe koje su ti bliske, kojima je stalo do tvog i svog poboljšanja, sigurni smo da će ti sam tok programa biti zabavniji uz njih ali i u ostatku dana oni će biti sjajni sagovornici za razradu, primenu i analizu svojih osećaja i pomaka. Sigurni smo da u periodu motivacije, koji prethodi uključenju u grupu, možeš informisati još nekoliko osoba i dobiti podršku od vodje programa pri davanju informacija o sadržaju i aktivnostima u grupi. Zakaži sastanak ( uživo ili online) sa vođom programa, lakše je....Na taj način će i oni biti aktivni učesnici i velika podrška.




   Na samom kraju možemo reći da, bez obzira koliki je problem koji treba rešavati, grupa nam daje onaj ventil tokom kojeg i u najneprijatnijim momentima, možemo "okrenuti na šalu i smeh" i s obzirom da svi članovi grupe osećaju međusobno razumevanje i prihvatanje, ceo proces se mnogo lakše prebrodi i često bude protkan radošću i uživanjem, nasuprot emocijama sa kojima smo ušli u grupu. Mi imamo mnogo članova koji su skinuli mnogo kilograma i taj period zajedničkog rada tokom " Takmičenja u skidanju kilograma" smatraju jednim od lepših perioda života a veliki skoro pa i najveći faktor je predstavljala upravo grupa kojoj su pripadali tokom 3,6,9 ili 12 meseci.



Nadamo se da smo uspeli da ti damo neke odgovore i ohrabrimo te da se javiš, da podeliš sa nama svoje probleme, želje, ciljeve i da krenemo u period motivacije za ulazak u grupu na način tebi prihvatljiv u svakom pogledu. Grupe su online sa terminima sastanaka uživo u zavisnosti od lokacije gde živiš.

Tvoji Sanja i Alessandro 
00381 60 028 2007



Comments