Aksiomi uspeha u promeni navika

 Aksiom ili postulat prema definiciji u klasičnoj filozofiji, je tvrdnja (u matematici često prikazivana u simboličnom obliku) koja je evidentna ili dobro uspostavljena, te koja je prihvaćena bez kontroverzi ili pitanja.( izvor WIKIPEDIA)

https://bs.wikipedia.org/wiki/Aksiom



Ovaj filozofski naslov će biti jedno malo ličnije deljenje nekih stavova, ideja i iskustava, sa ciljem da u ovim izazovnim vremenima, razmišljamo, osećamo i delamo jednostavnije i uspešnije. Hvala velikom mentoru i prijatelju dr D.P. na ovim učenjima, koje vam u tekstu interpretiram svojim rečima, amaterski ali iskreno....😍

Govoriću iz "ja", ali sam sigurna da će neko osećati čitajući da je to "mi"...

 Puno raznih mudrosti čitam po društvenim mrežama i čini mi se da su svi bolje od mene...da samo ja zapinjem i da mogu bolje a ne uspeva mi. Zamislite koliko na mene to utiče, odraslu i zrelu ličnost a koliko na našu decu u adolescenciji sa šarenilom i brzinom iz telefona u ruci non stop, a "bledinom i sporošću" realnog života. Dovoljan je mali kontinuirani pritisak sredine ( tenzija u porodici, loša ocena, ne prihvatanje vršnjaka), koji su normalni za fazu adolescencije, da se ode u očaj, nedostatak samopouzdanja i "lakša i prijatnija rešenja" a to je uvek loše društvo, brzo zadovoljenje neke trenutne potrebe, površni odnosi u kojima me svi prihvataju takvu kakva jesam i ne teraju me da razvijam svoje potencijale, odustajanje od svega što je teško ( učenje, treniranje, razgovori, zdravija hrana, lična higijena, trud oko novog posla ili školovanja, iskreni i pravi dugoročni odnosi sa prijateljima i porodicom)...

Da li se možemo prepoznati? Da li smo "na ti sa sobom" i u stanju da reagujemo?

Iz mog iskustva, u tim momentima slabosti, okruživala sam se osobama sa kojima sam zajedno "kukala" i potvrđivala svoje slabosti kroz opravdavanje izgovorima koje su i oni imali. I znate šta? prijalo mi je!!     O da, tako sam bila bez tenzije nakon "međusobnog iskukavanja i racionalizacije" ali to je kratko trajalo, jer NISAM REŠAVALA UZROK PROBLEMA, nisam radila NIŠTA sem puštala da se sve nastavi i da na sledeću situaciju se iščuđavam i osuđujem druge, u sebi ali i sa mojih nekoliko svakodnevnih sagovornika. 

Promena....kako skupiti snagu i pokrenuti se? KAKO?

Ili inspirisani nekim  lepim pričama uspeha na teme koje nas okupiraju ( zato postoje udruženja ljudi sa istim problemom i ta udruženja najčešće vode osobe koje su uspešno rešile i sada osećaju potrebu u zadovoljstvo da podrže druge osobe da istraju, da se promene, da uspeju zajedno...pomaganje i empatija je u prirodi čoveka i dobar prvi korak je priključiti se takvim grupama i jednostavno slušati njihove priče),

ili iz očaja, kada nas muka toliko pritisne da je stradanje evidentno i mi donosimo odluku da ćemo promeniti nešto i da nema nazad, "spaljujemo brodove po iskrcavanju". I tada...pošto smo dugo bili u starim navikama, potrebna nam je podrška. Kakva podrška? pa najbolje dva tipa podrške:

Stručnog lica/tima da nas vodi, uči i drži u pravcu definitivne promene i grupe osoba istih interesovanja i ciljeva, da zajedno razmenjujemo iskustva, da se empatijom podržimo i razumemo, da delimo i dobro i zlo kao novi članovi proširene porodice uz neku formu ljubavi i poštovanja različitosti. Slogan "svi za jednog jedan za sve" daje najbolju smernicu kako treba da reagujemo i razmišljamo, počevši od porodice, sa prelivanjem na grupu podrške.

U celom tom procesu potrebno je da sebi damo VREME a ako verujemo, ako izdržimo sve izazove koje sama promena donosi, zasigurno ćemo pobediti!!! 

Često ćemo pokleknuti jer stari obrasci ponašanja, naše okruženje, naši modeli reagovanja bežanjem u laka rešenja, biće dugo prisutni. Moramo biti svesni toga. Ali, rečenicom  "ne tražimo krivca, tražimo rešenje", menjamo trenutno tok misli i uspevamo da gledamo napred, poštujući uputstva stručnog tima koji vodi naš program ( ako treba da skidamo višak kilograma, popićemo čašu vode, uraditi tri skleka, pozvati nekoga sa grupe podrške, napisati poruku u čat grupe podrške ili šta god da su nas učili kako sebi da skrenemo misli i pomognemo u kritičnim trenutcima). Nije fokus na tome ko je kriv što sam se ugojila, već šta mogu učiniti da smršam, da se osećam bolje, DA NE ODUSTANEM od procesa skidanja viška kilograma, na primer....


Za sam kraj dotakla bih dve karike koje su neophodne za uspešnost u bilo kojem programu, a to su posvećenost i način na koji se ophodimo i razmišljamo. To bi smo mogli da podvedemo u rečenicu koju ćemo ponavljati kada smo u dilemi šta uraditi, koji su mi prioriteti ( otići na kafu sa prijateljicom koja ima potrebu da razgovaramo i preskočiti isplaniranu fizičku aktivnost? promeniti plan ishrane zbog službenog puta ili odmora u hotelu gde smo platili hranu pa "da ne propadne"? šta god...) a to je : " moj program je najvažnija stvar na svetu" !  Pitate se kako mogu biti toliko sebična da stavim svoj program skidanja kilograma ispred potreba prijateljice ili svoju  dijetu i tokom "zasluženog" odmora....?! Pa tolika odlučnost i prioritetnost u jednom periodu mog života dolazi iz sagledavanja posledica ako to NE uradim ( ako imam problema sa kilograma, zasigurno me čekaju bolesti itd, ako ne rešim adolescentsku krizu deteta a u stvari krizu cele porodice, dolazi do ozbiljnih posledica....itd..) sada i kompletno ( dok ne se ne stabilizuju nove navike, nova realnost, novi stil života) u čemu nas vode stručna lica ali i sledeća rečenica :" budimo iskreni prema sebi" a ujedno bez osuđivanja            " razgovarajmo kao ljudi" (sa sobom i drugima).... mir je neophodan da bi smo smirili uzburkane emocije, pobunu zbog promene, strahove i otpore...u nama i u našim bližnjima.... Da li vam se desilo da ste želeli da držite dijetu, vaš muž, žena, dete, roditelj baš tada i pred vama jede najkaloričnije omiljene obroke i obeshrabruje vas....? Da li ste poželeli da realizujete poslovnu ideju koja vam daje entuzijazam i u koju verujete da ćete uspeti, a članovi porodice "gase" vašu strast i ne podržavaju angažman znajući unapred šta je dobro za vas i zašto je ta ideja besmislena? Da li mislite da ćete naići na otpore okoline kada budete izrazili želju da budete deo grupe podrške na temu koja vas interesuje?  Svima se to dešava i dešavalo se i tada je bitno razgovarati kao ljudi, obrazložiti svoje želje i stavove, i u miru i isplanirano uklopiti novu aktivnost a ujedno ispoštovati prethodno ustaljene obaveze. 

Nije uopšte lako!!! Sreća prati hrabre i prava suštinska promena dolazi posle niza dobijenih i izgubljenih bitki. Nagrada je ogromna, i zbog toga te ohrabrujemo da o svemu razmiliš, da i nas kontaktiraš ukoliko osećaš da možemo doprineti da napreduješ u bilo kom pogledu. Mi smo samo udruženje za pravilan način života i prevenciju, grupa entuzijasta koja deli ono što uči, ali je puno stručnih lica uz nas i možemo te uputiti na pravo mesto. Kod nas, i sa nama možeš regulisati telesnu težinu, praktikovati fizičku aktivnost online i offline, imati na raspolaganju divne životinje za pet terapiju, plesati, učiti, zdravo kuvati, porodično učestvovati u druženju i kreiranju ambijenta OFFLINE, gde se gledamo, pričamo, radujemo, putujemo...generalno promeniti navike, korigovati i sprečiti neke od posledica i raditi na sebi tokom 2023.godine kroz programe i radionice. 

Srećno i dugovečno, 

Sanja



Comments